Украйна: Стартирахме контраофанзива в южните части на страната

Русия: Поредният фейк на украинската пропаганда, който лесно се възприема от Запада

29.08.2022 | 18:16 Редактор: Петя Кръстева
Украйна: Стартирахме контраофанзива в южните части на страната

Украйна обяви началото на дългоочакваната контраофанзива, с която възнамерява да си върне териториите в южната част на страната, превзети от руските сили в началото на инвазията, предаде Ройтерс.

Новината идва и на фона на информацията, че екип от организацията за ядрена безопасност на ООН пътува към Украйна, за да инспектира Запорожката АЕЦ – превзета от руските сили през март, но все още управлявана от украински служители. 

"Днес започнахме настъпателни действия в различни направления, включително в региона на Херсон", заяви говорителката на южното командване на украинските сили Наталия Гуменюк, цитирана от украински обществени медии.

В ранната фаза на войната Русия бързо превзе части от Южна Украйна близо до брега на Черно море, включително Херсон, припомня Ройтерс. Украйна използва високотехнологични оръжия, за да поразява руски складове за боеприпаси и да причини хаос в линиите за снабдяване. Гуменюк подчерта, че Украйна е поразила над 10 такива склада през последната седмица и добави, че това "безспорно е отслабило врага". Тя отказа да даде подробности за контраофанзивата и каза, че руските сили в Южна Украйна все още са "доста мощни".

Ръководителят на анексирания от Русия Крим Сергей Аксьонов отхвърли съобщението за контраофанзива като "пореден фейк на украинската пропаганда" в своя публикация в "Telegram".

"Поредният фейк на украинската пропаганда, който лесно се възприема от Запада: Украинските бойци уж са започнали настъпление в южното направление. Това е точно такова информационно подхвърляне, както и всички предишни - квиртуалните "атаки" срещу Кримския мост, които диванните войски на киевския режим извършиха неведнъж", пише той, цитиран от БТА.

"Съобщенията в украинските медии за предполагаемо настъпление на украинските въоръжени сили в Херсонска област не отговарят на действителността - градът живее спокойно", заяви и заместник-началникът на военно-гражданската администрация на областта Кирил Стремоусов, цитиран от ТАСС.

Местен депутат обаче увери, че украинските сили имат преимущество на южния фронт след няколко удара в последните седмици срещу мостове в Херсонска област, които са имали за цел да затруднят логистиката на руската армия.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
МОЗЪЦИ
преди 1 година
РУСНАЦИ СЕ ВРЪЩАТ ОТ СПЕЦИАЛНАТА ЕКСКУРЗИЯ В УКРАЙНА !!! ДОРИ С МЪЛЧАНИЕТО СИ, КАЗВАТ ДОСТАТЪЧНО НА МЕСТНИТЕ РУСНАЦИ !!! ИНТЕРЕСНО СЛЕД ДВЕ ГОДИНИ КОЙ ЩЕ ХОДИ НА СПЕЦИАЛНАТА ЕКСКУРЗИЯ ??? Сигнализирай за неуместен коментар